DE TWA DOARPENNog een keer naar Tadzjikistan?

Geplaatst op: 21-01-2018

Stichting Stype Tadzjikistan organiseert mogelijk nog één keer een reis om de levensomstandigheden in een tehuis voor gehandicapte kinderen te verbeteren. Het gaat om het tehuis in de plaats Hisor, dichtbij Dusjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, waarheen de afgelopen jaren al verschillende keren reizen zijn ondernomen. Tijdens deze reizen zijn onder andere een nieuw toilet- en douchegebouw, een nieuwe keuken en nieuwe bedden gerealiseerd. Ook zijn er klaslokalen en slaapzalen opgeknapt.

Mede door dit initiatief vanuit Fryslân is de toenmalige corrupte leiding van het tehuis vervangen, en heeft de plaatselijke overheid zelf ook fors geïnvesteerd. Hierdoor zijn de omstandigheden in het tehuis zelf in korte tijd aanzienlijk verbeterd, en op een niveau dat acceptabel is volgens de standaarden die gelden in Tadzjikistan. Ook de voedselhulp die Stichting Stype een aantal jaren verleende, is nu niet meer nodig.

Toch wil de leiding van het internaat onze hulp nog één keer inroepen, en wel om de wasruimte voor kleren en beddegoed te vervangen. De overheid vindt dat zij inmiddels weer genoeg gedaan heeft, maar deze wasruimte is feitelijk nog altijd een ruïne. Herstel heeft geen zin, er moet nieuw worden gebouwd.

Daarom doet Stichting Stype ook voor 2018 een oproep aan jonge en oudere mensen om zich op te geven voor een reis naar Tadzjikistan. Tijdens deze reis zal dan een nieuwe wasruimte voor kleren en beddegoed worden gebouwd, of liever gezegd: afgebouwd. De fundering,het casco en de installatie van water en stroom zullen in de loop van het jaar door Tadzjiekse bedrijven worden gerealiseerd, de groep uit Fryslân zal de afbouw doen: tegelen, schilderwerk, inrichting.

Een reis naar Tadzjikistan is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring. Niet veel mensen uit het Westen komen ooit in Tadzjikistan. Je ziet daar met eigen ogen de verschillen in welvaart - en je beseft ook, dat we uiteindelijk allemaal als mensen verbonden zijn.

Mensen die mee willen, moeten gezond van lijf en leden zijn. Vakkrachten zijn welkom, maar niet iedereen hoeft timmerman te zijn. Met de reis is een bedrag van € 1000 per persoon gemoeid, bij voorkeur bijeen te brengen door middel van individuele en gezamenlijke acties.

Meer info of opgeven? Stuur, liefst vóór 31 januari aanstaande, een bericht naar info@stichtingstype.nl of bel met Liuwe Westra, 0517-469245 / 06-30837586.

Bij foto: De reis van 2015. Jongeren knappen klaslokalen op van internaat te Hisor
foto: Stichting Stype Tadzjikistan
 
 
 
 
LOLLUM WAAKSENS
 
© 2024 Lollum-Waaksens.nl | WMMEDiA