DE TWA DOARPEN



NK Dammen 2018 in Harlingen

Geplaatst op: 05-04-2018

Van 4 tot en met 13 april spelen twaalf kandidaten het Nederlands kampioenschap internationaal (‘Hollands’) dammen. Van 9 tot en met 13 april komt daar het Eerste Open Nederlands Kampioenschap Fries Dammen bij.
 
Het verschil tussen de beide damvarianten zit in het slaan: bij internationaal of Hollands dammen wordt alleen diagonaal geslagen, bij Fries dammen diagonaal, horizontaal en verticaal.

4 april werd op het stadhuis van Harlingen de officiële opening verricht van het Nederlands Kampioenschap internationaal (of ‘Hollands’) dammen. Burgemeester Roel Sluiter verwelkomde de dammers, en wees op de rol van Harlingen als eigenzinnige stad, waar een denksport als het dammen goed thuis is. International relations manager van de Werelddambond Harry Otten en voorzitter van de KNDB Ebbo de Jong voerden vervolgens het woord, en spraken onder andere over de recente ‘denksportuitspraak’ van het Europese hof. Ten slotte sprak organisator Marten Walinga van de Stifting WFD de dammers toe. Hij wees erop, dat wanneer het Friese dammen in contact komt met andere varianten van de damsport, dit bijna altijd leidt tot nieuwe en interessante ontwikkelingen.
 
Hierna werd de eerste ronde gespeeld. Alleen de partij Martijn van IJzendoorn (de titelverdediger) - Wim Kalis eindigde in een overwinning voor de eerste na vier uur gedurfd spelen van beide kanten. De andere partijen eindigden alle in remise na drie tot drie en een half uur spelen (Baljakin - Stokkel; Hoving - Ranchien; Sipma - Messenmaker; Boonstra - Wolf; Heusden - Slump). Van IJzendoorn en Kalis kregen samen de prijs voor de mooiste partij van de dag.

5 april. Op de tweede dag van het NK dammen in Harlingen vielen maar liefst drie beslissingen. Roel Boomstra speelde een geraffineerd spel tegen Nick Hoving, die uiteindelijk onder de druk bezweek. Wim Kalis, die het verlies van zijn eerste dag goed wilde maken, speelde een prachtige aanvalspartij tegen Wouter Wolff. Wolff nam daarbij veel risico om de spanning in het spel te houden. In de analyse had Kalis een groot voordeel naar zich toe kunnen halen door een schijf te offeren, maar door tijdsdruk werd dit gemist en eindigde deze partij in remise. Bas Messenmaker miste na een schijfoffer de goede afwikkeling en verloor zo onnodig tegen Alexander Baliakin. Regerend kampioen Martijn van IJzendoorn speelde een sterke randschijvenpartij met een vleugelaanval tegen Jitse Slump, die een dure damafwisseling iets te lang uitstelde en hierdoor onder de druk bezweek. Van IJzendoorn heeft nu met twee winstpartijen de leiding in het klassement genomen.

6 april. De Friese zeewind lijkt wonderen te doen voor de Hollandse dammers in Harlingen: slechts een minderheid van de partijen eindigde in remise.
Absolute gangmaker van het toernooi was Ron Heusdens (wit), die een bijzonder fraaie combinatie wist te vinden tegen Bas Messemaker en daarmee de partij op zijn naam kon schrijven. Daarmee won hij tevens de dagprijs.
Wouter Sipma (w) en Roel Boomstra kozen voor een complexe partij en weigerden verschillende keren te vereenvoudigen. Uiteindelijk werd de druk Sipma echter fataal, en kon Boomstra de partij naar zich toe trekken.
Bhiem Randien speelde vrij passief tegen Alexander Baljakin (w) en bleef met een achtergebleven schijf zitten. Baljakin maakte daar gebruik van, en zorgde aldus voor de derde winstpartij.
En dan was er nog de partij van Wouter Wolff tegen Nick Hoving (w). Wolff wist door te breken naar dam en kon daarna de winst forceren.
De andere partijen (Van IJzendoorn - Stokkel; Kalis - Slump) eindigen in remise. Van IJzendoorn leidt nog steeds het klassement, maar heeft nu evenveel punten als Baljakin en Boomstra.

7 april.  Door de deelnemers van het NK dammen gevreesd als de beruchte ‘bijltjesdag’: twee ronden op één dag, halverwege het toernooi. Dan wordt duidelijk, of de echte vorm er is, of niet!
De grote verrassing van de dag was echter, dat het ongekend lage aantal remises van vrijdag 6 april (slechts twee van de zes partijen) bleef gehandhaafd, en dat in beide ronden. Zoals één van de dammers opmerkte: ‘Die Friezen doen iets door de lucht of zo.’
 
In de analyseruimte kreegt de partij van Stokkels (wit) tegen Kalis veel aandacht vanwege een interessante, maar weinig meer gespeelde opening waarmee zwart een voorpost in het centrum creëert. Maar later wist wit naar dam te combineren. Zwart haalde wist weliswaar ook nog door te breken, maar het was al te laat: 2-0. Heusdens (w) won tegen Ramdien, die de toenemende druk van wit niet aan kon en in het eindspel tenonder ging. Ook Wolff (w) en Slump speelden een aantrekkelijke partij, waarbij Wolff de druk steeds opvoerde. Ook voor Slump was het eindspel niet meer te houden. Hoving en Sipma deden de sport zonder meer eer aan door hun partij praktisch tot de laatste zet uit te spelen. Uiteindelijk zag Hoving (w) een remisewending over het hoofd, zodat ook Sipma een overwinning behaalde. De partij van Messemaker (w) tegen Van IJzendoorn eindigde weliswaar in remise, maar verliep, vooral in het eindspel, spectaculair. Beide spelers zagen door een tekort aan denktijd voordeel over het hoofd, maar het publiek smulde. Weinig waardering was er echter voor de bloedeloze remise van Boomstra (w) en Baljakin: één groot afruilfestijn, zonder noemenswaardige risico’s.
In de volgende ronde besloten Sipma (w) en Wolff op de 41ste zet tot remise, met nog 16 schijven op het bord - geen verheffend schouwspel. In de partij van Baljakin (w) tegen Hoving had de zwartspeler het moeilijk. Hij moest ten slotte een schijf offeren om door te breken, maar wit kon ook doorlopen en had de betere stand: 2-0. Iets dergelijks gebeurde in de partij Van IJzendoorn (w) - Randiem: de zwartspeler was duidelijk een maatje te klein voor zijn tegenstander. Kalis won met wit tegen Messemaker. De zwartspeler kwam op zeker moment op achterstand, maar de stand was nog complex. Wit maakte de partij echter correct uit: 2-0. De partij van Slump (w) tegen Stokkel bevatte ook veel mooie momenten, met grote winstkansen voor Slump. Jammergenoeg werden die niet aangegrepen, zodat dit de tweede remisepartije van deze ronde werd. Klapper van de dag was de partij van Heusdens (w) tegen Boomstra, die daarmee veel goed maakte. Boomstra wist door te breken, maar alle kansen voor wit leken nog niet voorbij - totdat Boomstra met een sublieme combinatie de partij in één keer op zijn naam schreef. Goed voor de dagprijs!
 
En bijltjesdag of geen bijltjesdag, de trojka Baljakin, Boomstra en Van IJzendoorn leidt nog altijd het klassement

10 april was er slechts één klassieke remise, en wederom vier winstpartijen en nu ook een zogenaamde ‘plus-remise’ - groot materieel overwicht, maar niet genoeg voor de winst bij de internationale spelregels. Er waren geen grote verschuivingen in het klassement, alleen de trojka Baljakin - Van IJzendoorn - Boomstra heeft Boomstra nu afgeschud (door de plus-remise), zodat de trojka als tandem doorgaat. Baljakin staat nog altijd op de eerste plaats.
 
Van IJzendoorn - Hoving: sterke partij van Van IJzendoor, waarbij Hoving eigenlijk vanaf het begin van het bord werd gespeeld: 2-0.
Stokkel - Messenmaker: zwart vond een mooie combinatie naar dam, maar raakte die weer kwijt. Toen stond wit plotseling beter: 2-0.
Heusdens - Sipma: een spectaculaire partij, waarin het leek dat zwart op een bepaald moment goede kansen had. Die werden echter niet verzilverd, en wit brak door. Zwart kon dam vangen, maar daarna stond wit zoveel beter dat hij de winst kon binnen halen: 2-0.
Baljakin - Wolff: een fraaie partij die lang in evenwicht bleef, met voorposten voor beide spelers. Aan het eind van de rit bleek wit de beste papieren te hebben: 2-0.
Kalis - Boomstra: de genoemde plus-remise, waardoor Boomstra zijn gedeelde koppositie moest loslaten.
Slump - Randien: een partij waarin geen van de beide spelers veel risico durfde te nemen. De remise was geen verrassing.
 
Bij het NK Fries dammen won Dykstra (z) van Riupassa vrij eenvoudig nadat hij al vroeg een schijf voor was gekomen.
Sikma (w) kwam tegen nieuwkomer Tulleken onverwacht een schijf achter. Het lukte zwart echter niet, dit voordeel vast te houden, en aan het eind van de rit wist wit door een finesse ook nog te winnen.
Zylstra - Walinga: de partij ging lang gelijk op, maar ten slotte haalde Walinga een mooie slagzet uit, die genoeg was voor een schijf winst en de partij.
Wiersma - Tyssen: Wiersma kwam veel minder te staan, en ging uiteindelijk door de klok.
De Vries - Groenveld: de enige remise van deze ronde.
 
In het open NK Fries Dammen gaat na drie ronden Walinga aan kop met 3 punten.

11 april. 8e ronde. De snelste partij was deze keer die van Hoving (w) tegen Kalis. Hoving zette zijn partij vanuit de opening niet goed op, en blunderde vervolgens op de 14de zet. Zwart kon nu gemakkelijk dam halen, maar zo ver liet wit het niet komen, en hij gaf op.
Ook de partij Boomstra-Slump verliep vlot, zij het minder spectaculair. Slump wist alle gevaren te ontwijken, en met vijf tegen vijf schijven besloten de spelers tot remise.
Slump-Van IJzendoorn was een aantrekkelijke partij, waarin zwart op een gegeven moment een schijf kon offeren om door te breken. Maar dankzij een combinatie kon wit hetzelfde doen. Het resulterende eindspel betekende overmacht voor zwart, die de partij keurig uitmaakte.
In de partij Baljakin-Heusdens had zwart volgens de analyse goede kansen. Maar na een mislukte doorbraak van Heusdens kon Baljakin zelf dam halen. Die was echter zo duur, dat er niet meer in zat dat remise.
Randien (w) speelde een evenwichtige partij tegen Stokkel, maar maakte in de allerlaatste fase van de partij een fout en verloor alsnog. Voor het fraaie miniatuurtje waarmee Stokkel wist te winnen, kreeg hij de dagprijs.
Ook Wolff (w) tegen Messemaker verliep lang gelijk op, maar nu maakte zwart in de slotfase een fout die hem de partij kostte.
Zodoende staat VAn IJzendoorn bovenaan met 13 punten. Dan volgen Baljakin (12) en Boomstra en STokkel (11).

NK Fries dammen, vierde ronde (10 april)
 
Sikma - Riupassa: 1-0. Klasse partij van Riupassa, waarbij Sikma pas aan het eind voordeel wist te behalen.
Tullen - Tyssen: 1-0. Een grote prestatie van Tulleken! Hij kwam in de opening een schijf achter, maar speelde onverstoorbaar door op de andere vleugel. Aan het eind maakte hij secuur gebruik van een foutje van Tyssen, en pakte onverbiddelijk de winst.
Dykstra - Wiersma: 0-1. Spannende, evenwichtige partij. Helaas was Dykstra helemaal aan het eind net iets te gretig, en kon Wiersma toch nog eenvoudig winnen.
Walinga - De Vries: 0-1. Nog een verrassing. Walinga koos de verkeerde voortzetting met een plakker op een aanval van De Vries. De plakker leverde hem een dam op, maar die kon eenvoudig worden afgenomen, en toen had De Vries de partij in handen.
Groenveld - Zylstra: 1-0. Een flitsende partij met kansen voor beide spelers, die duidelijk aan elkaar gewaagd waren. Maar aan het eind van de rit stonden de schijven van Groenveld toch net iets beter!
 
vijfde ronde (11 april)
Wiersma-Walinga: Wiermsa offerde in het middenspel een schijf met de bedoeling die later terug te winnen, maar dat verhinderde Walinga, die daarna de voorsprong niet weer uit handen gaf.
Riupassa - Groenveld: Riupassa kwam met een schijf achterstand uit de opening. Hij speelde dapper door, maar moest toch in het eindspe het onderspit delven.
Tyssen - Sikma: Sikma speelde een uitstekende partij, maar moest bij drie om drie een schijf prijsgeven. Daarmee had Tyssen de winst in handen.
Zylstra - Dykstra: Dykstra behaalde een voorpost aan de rand in de opening, maar die werd er uiteindelijk door Zylstra op een elegante manier weggeruild, waarna Zylstra zelf een schijf midden op het bord overhield. Hij kon daarmee doorbreken en stond zeker niet minder, maar tuinde in een venijnig zetje van Dykstra, die daarmee de partij won.
De Vries - Tulleken: zwart kwam een schijf achter in het middenspel. Ook hij damde manmoedig door, maar het mocht niet baten: De Vries won de partij.

12 april leek de malaise weer toe te slaan bij de deelnemers aan het NK internationaal dammen te Harlingen. Hoewel er een aantal erg aantrekkelijke partijen op de borden verschenen, viel er toch slechts twee beslissingen. Vermoeidheid? Of angst nog één of twee plaatsen te zakken in het klassement?
 
De eerste overwinning was voor Wouter Sipma (z) in zijn partij tegen Wim Kalis. Laatstgenoemde kwam helemaal klem te staan, en Sipma maakte daar op correcte wijze gebruik van. Hulde! Ook Jos Stokkel kon het met wit niet bolwerken tegen Roel Boomstra: hij moest een schijf offeren, en daarna liet de zwartspeler niet meer los.
Ook Jitse Slump leek met wit een overwinning te boeken tegen Nick Hoving. De stand leek duidelijk gewonnen, maar Hoving damde dapper door en maakte gebruik van het feit dat Slump weinig tijd meer had om er toch nog een min-remise uit te halen.
Op zeker moment leek ook Bas Messemaker (w) tegen Bhiem Randien winst in handen te hebben. Maar ook hier speelde de zwartspeler onverstoorbaar door. In het eindspel hadden beide spelers een dam en een aantal schijven, en koos wit voor een afwikkeling naar remise. Ook hier kan de tijdnood hebben meegespeeld, of wellicht ook de afleiding van een draaiorgel dat juist op een kritische ogenblik de speelvreugde kwam verhogen.
Ron Heusdens (w) en Wouter Wolff speelden zonder meer een aantrekkelijke partij en kwamen uit in een complex eindspel van ieder een dam met vier schijven. Beide spelers deden nog even hun best, maar kozen toen jammergenoeg toch voor remise. Hetzelfde deden Van IJzendoorn (w) en Baljakin, en wel op de 42ste zet met ieder een dam en zes schijven!
 
Uiteraard spon Van IJzendoorn het meeste garen bij deze gang van zaken: zijn voorsprong is nu geconsolideerd op 14 punten met één punt meer dan zijn directe concurrenten Baljakin en Boomstra.

Bij het Friese dammen was er in de zesde ronde nog een verrassing: Kees Tyssen (z) speelde Marten Walinga finaal van het bord. Verder wonnen Groenveld (w) van Dykstra, Zylstra (z) van Sikma en Wiersma (z) van Tulleken. De Vries (z) won ook van Riupassa, maar die laatste hield het spannend tot aan het moment dat beide spelers nog maar vier schijven hadden: een prestatie voor iemand die dit jaar zijn debuut maakt!
Met Tyssens overwinning waren de plaatsen voor de finale en halve finale vergeven, evenals de kandidatenplaatsen voor het wereldkampioenschap: Walinga, Tyssen zelf en De Vries zijn kandidaat, en spelen met Groenveld, die zich al eerder had geplaatst, om de eerste vier plaatsen van het NK Fries dammen.
De halve finales zijn intussen gewonnen door Walinga (1½-½ tegen De Vries) en Groenveld (2-0 tegen Tyssen). Tyssen stelde in de eerste partij teleur en deed beter zijn best in de tweede, maar dat mocht niet meer baten. Walinga won de eerste partij tegen De Vries door middel van een fraaie combinatie het nodige tempo, en kon daarmee de partij winnen. De tweede werd remise, maar dat was genoeg voor de finaleplaats. Het kampioenschap gaat dus tussen Walinga en Groenveld, terwijl Tyssen en De Vries nog om de derde en vierde plaats moeten dammen.

10de ronde NK dammen
In de 10de ronde waren er weer vier overwinningen om van te genieten, en meer. Stokkel won met zwart van Hoving. Die laatste leek de hele partij zeker niet minder te staan, maar gaf aan het eind de partij finaal uit handen.
  Boomstra won met wit van Messemaker. Ook deze twee dammers speelden aanvankelijk een gelijkwaardige partij, maar Messemaker blunderde in tijdnood.
  Sipma won met wit fan Slump door de druk allengs op te voeren. Ten slotte was er geen redden meer aan voor zwart: een verdiende 2-0.
  Ook Baljakin won met wit tegen Kalis, door vakkundig naar een eindspel met overmacht te manoeuvreren. Klasse!
  De remises waren voor Wolff-Ramdien en Heusdens-Van IJzendoorn. Ramdien leek in het middenspel een schijf te kunnen winnen, maar was te gretig. De andere partij vormde ook een schitterend schouwspel, waarin geen van beide spelers de ander iets toegaf. Misschien wel de meest verdiende remise van het toernooi, maar tegelijk het einde van de voorsprong van Van IJzendoorn!

Frysk finale
Bij het Friese spel won De Vries voor de derde of vierde plaats twee keer tegen Tyssen, die duidelijk zijn dag niet had. In de eerste partij had De Vries met wit een fraaie lokzet gecreeerd, waar Tyssen te gretig op inging. In de tweede partij zette Tyssen geen goede stand op het bord, en kon DE Vries het spel gemakkelijk beslissen. Daarmee was de derde plaats voor De Vries en de vierde voor Tyssen.
  Ondertussen vergiste Walinga (z) zich met een achterloop tegen Groenveld, die hem op schijfverlies kwam te staan. Hij modderde nog lang door, maar Groenveld gaf geen krimp en won de partij. In de tweede partij blunderde Walinga en kon Groenveld vrij eenvoudig de eerste Nederlandse titel oprapen. Folkert Groenveld is daarmee de eerste officiele Nederlands kampioen Fries dammen!
 
11e ronde 
Wim Kalis speelde een uitstekende partij tegen Ron Heusdens. In het middenspel maakte de laatste een positionele fout, waardoor Kalis wist door te breken en de partij naar zich toe kon trekken. Uitstekend gedaan/!
 
Wouter Wolff maakte het met zwart Van IJzendoorn erg lastig, maar die wist met een combinatie alle dreigingen weg te werken, waarna remise onafwendbaar was.
 
Baljakin (w) speelde een dode pot tegen Slump en was duidelijk met remise tevreden. Het werd echter een plus-remise, die later nog van doorslaggevend belang bleek te zijn ...
 
Stokkel (w) maakte het Sipma een paar keer lastig, maar ook daar vloeide steeds geen bloed uit. Op zeker moment kon Stokkel belangrijk voordeel ahlen, maar hij zag dat over het hoofd, en de partij eindigde in eeen tamme remise.
 
Messemaker (w) was duidelijk op winst uit tegen Hoving, en wist ook een mooi voordeel te halen. Meteen daarna ging hij echter de fout in, en uiteindelijk zat er niet meer in dan een plusremise.
 
Ramdien (w) wist Boomstra steeds op afstand te houden. Ten slotte brak Boomstra door, Randien kon ook naar dam lopen maar aarzelde te lang. Toen hij daarna ook nog een blunder maakte, leek Boomstra de overwinning toegeworpen te krijgen, en daarmee de titel. Maar haastige spoed is zelden goed: Randien kreeg de kans de dam van Boomstra te vangen, en de partij eindigde alsnog in remise.
 
Door de plusremise van Baljakin en de blunder van Boomstra kwamen die twee exact gelijk uit, zodat er een barrage gespeeld moest worden. De eerste partij daarvan eindigde in remise, in de tweede wist Baljakin met zwart net iets eerder door te breken, wat hem een plusremise opleverde, en daarmee de titel!

meer informatië:
nk2018.kndb.nl
 
 
 
 
LOLLUM WAAKSENS
 
© 2024 Lollum-Waaksens.nl | WMMEDiA