DE TWA DOARPENLollum verrassend clubkampioen Fries dammen

Geplaatst op: 23-01-2023

Dat de Lollumers hoge ogen zouden gooien, daar zag het in de eerste van de drie wedstrijdronden nog niet meteen naar uit. Weliswaar werd Blauwhuis met de overtuigende cijfers van 5,5 tegen 2,5 verslagen, maar het achttal van "De Skyfkes" leek op voorhand ook de zwakste van de vier deelnemende ploegen in de kampioensklasse. Dan sprong de overwinning met dezelfde cijfers van het gepromoveerde Hartwerd tegen Scharnegoutum, de kampioenen van de beide voorgaande edities, er veel meer uit.
            De beide winnaars mochten meteen in de volgende ronde beslissen wie de meeste kans op het kampioenschap zou maken. De Hartwerders, al vele malen eerder met de hoogste eer strijkend, waren daarbij toch wel de favoriet. Maar Lollum had geheime krachten aangeboord. Enerzijds waren dat twee zonen van eerstebordspeler Marten Walinga, die zaterdag op de beide onderste borden de nodige punten binnensprokkelden. En Lollum had twee gastspelers weten te strikken: Fries om utens Auke Zijlstra en Hans Jansen, een eerdere Nederlands kampioen in het internationele spel die zich de laatste jaren ook interesseert voor de Friese variant van het dammen.
            Jansen verloor overigens van de Hartwerder Tsjerk Wijbenga, maar Zijlstra won zijn partij wel. Omdat daarvoor de beide jeugdige Walinga's al voor een punt hadden gezorgd, was de wedstrijd halverwege nog steeds in evenwicht. Germ Bruinsma zorgde er daarna voor dat de Hartwerders op voorsprong kwamen, en op de andere borden stonden ze er op het oog ook goed voor. Zo hield Taeke Kooistra op het eerste bord met twee schijven een blokje van vier van zijn tegenstander Marten Walinga in bedwang. Toch lukte het Walinga om zich te bevrijden. De partij zou daarna remize gelopen zijn, als Kooistra tot verbijstering van de toeschouwers zijn dam niet één veld te gauw liet landen. Een beginnersfout van de man die in zijn leven maar liefst 18 keer persoonlijk kampioen geweest is.
            Het werd zelfs een waar familiedrama toen luttele tellen later Kooistra's zoon Sjoerd-Teake in een gewonnen stand een blunder beging die hem en de Hartwerder ploeg de kop kostte. De overwinning die voor de Hartwerders zo dichtbij leek te zijn, was plotseling in een 3-5 nederlaag verdampt.
            In één klap kreeg Lollum zo de beste kansen op het kampioenschap, maar daarvoor moest in de laatste ronde nog wel met Scharnegoutum afgerekend worden. Dat ging uiteindelijk redelijk overtuigend, waarbij Liuwe Westra zijn tegenstander Ype Boelens in één slag maar liefst zes schijven afhandig maakte, en Hans Jansen zijn partij met een indrukwekkende finesse afsloot, waarbij hij handig gebruik maakte van de Friese regel dat bij slaan twee schijven zwaarder tellen dan één dam.
            Blauwhuis bleek ondertussen ook niet opgewassen tegen Hartwerd, zodat degradatie onontkoombaar werd. Het team wordt volgend jaar vervangen door Oudega (SWF), dat zonder noemenswaardige tegenstand de twadde klasse op zijn naam schreef.
             
 
 
Uitslagen en eindstanden
 
Kampioensklasse, eerste ronde: Scharnegoutum - Hartwerd 2,5-5,5; Lollum - Blauwhuis 5,5-2,5. Tweede ronde: Blauwhuis - Scharnegoutum 3-5; Hartwerd - Lollum 3-5. Derde ronde: Lollum - Scharnegoutum 5-3; Hartwerd - Blauwhuis 5-3.
Eindstand, met tussen haakjes het aantal bordpunten: 1. Lollum 3 (15,5); 2. Hartwerd 2 (13,5); 3.
Scharnegoutum 1 (10,5); 4. Blauwhuis 0 (8,5).
Tweede en derde klasse, eerste ronde: Oudega - Jorwert 7-1; Lollum II - Hartwerd II 2,5-5,5;
Gaastmeer I - Gaastmeer II 7-1. Tweede ronde: Jorwert - Gaastmeer I 3-5 ; Gaastmeer II - Lollum II 4-4; Hartwerd II - Oudega 1,5-6,5. Derde ronde: Oudega - Gaastmeer I 5-3; Hartwerd II - Gaastmeer II 8-0; Jorwert - Lollum II 5,5-2,5. 
Eindstand tweede klasse: 1. Oudega (SWF) 3 (18,5); 2. Gaastmeer 2 (15); 3. Jorwert 1 (9,5). Eindstand derde klasse: 1. Hartwert II 2 (15); 2. Lollum II 0,5 (9); 3. Gaastmeer II 0,5 (5).

Tekst: Siebren Dyk
Foto: Bauke Bos
 
 
 
LOLLUM WAAKSENS
 
© 2024 Lollum-Waaksens.nl | WMMEDiA